Hillevi Gavels blogg

Visioner

Det är snart semester; jag jobbar sista dagen imorgon. Vad har jag för visioner inför nästa läsår, och inför framtiden över huvud taget?

Valfrihet och flexibilitet

 ”Valfrihet” har ju varit ett honnörsord under de senaste decennierna. Det låter bra, men jag funderar ofta på både i vad mån den omtalade valfriheten verkligen existerar och vad den (i de fall den existerar) kostar.

Nivågruppering?

Juni, undervisningen har slutat, tentorna ska strax gå, och man funderar inför nästa läsår. Vi har många idéer, en del som väl kommer att förverkligas och en del som är mer på spån-stadiet.

Kunskapsorganisation

Ibland tror jag att jag borde ta och läsa lite mer teoretisk didaktik, för det är en del saker som jag känner att jag inte riktigt förstår, och hittar man rätt text skulle den kanske kasta lite ljus över frågorna.

Teknik

Terminsslutet närmar sig, och ihop med det schemaläggningen för nästa läsår. Den baseras på antal sökande till utbildningarna, och det får en att tänka på utbildning i största allmänhet.

Presentation

Jag har just rättat en hög inlämningsuppgifter, och till min förtjusning inte behövt skriva några kommentarer om utförandet på dem.

Begåvning och flit

Om en vecka är det dags för första deltentan i vårterminens omgång av algebrakursen. Vid uppropet var det en student som kom med synpunkten att det är väldigt kort tid på våra skrivningar.

Mer om oskrivna blad och missförstånd

Jag insåg att det finns mer att säga på temat ”oskrivna blad och missförstånd”.

Oskrivna blad och missförstånd

Jag har inte studerat så mycket av den allra mest teoretiska matematikdidaktiken. Jag tappade sugen då de första artiklar jag läste i ämnet inleddes med långa utredningar om ”varför just vår modell av hur inlärning fungerar är bäst och alla andra är föraktliga”.

Taluppfattning

Det har varit tenta på sista tredjedelen av kalkylkursen, och som vanligt inkommit klagomål på frågorna. Det brukar det ju göra, men jag är lite förvånad över innehållet i klagomålen.

Prenumerera på innehåll