Tentadags

Nu sitter jag här och är ledig i två veckor framåt. Just ja, förutom att jag har två tentor som ligger under dessa två veckor. Första tentan är i Linjär Algebra och skrivs på måndag. Andra är i Numeriska Metoder och skrivs på lördag nästa vecka. Och det jag tänkte diskutera idag är kort om hur studenter gör när det ligger två tentor så pass nära varandra, som jag har nu.

Så när man har en tenta nu på måndag, är det ganska självklart att man några dagar innan verkligen satsar järnet för att repetera kursinnehållet. Är det en tenta i matematik, som jag har nu, så är det självklart att studierna till största del omfattar räkning, räkning och räkning. Förutom att räkna, måste man även kanske repetera de satser och formler som kursen är uppbyggd på. På så sätt får man en ganska bra helhetsbild av kursens innehåll och har man gjort ett bra jobb ska det, med lite tur, gå hyfsat på tentan.

Men sen efter den första tentans slut, inser man att det ligger en så kallad paniktenta några dagar efter. Det är inte så att man inte tänkt på den tentan innan, men det säger sig ganska självklart att om man pluggar innan, så pluggar man ju till den tenta som är tidigast på schemat. Resten tar man sen liksom, vilket ibland kan ge lite väl mycket panik. Finns det dock någon annan lösning som gör att man inte behöver få panik då? Vad säger ni?

Ja det finns ju många studenter som har den kapaciten att kunna råplugga in det mesta under några dagars tid. Men frågan är om det egentligen inte är för krävande att ha två tentor på några dagars mellanrum? Om ni nu tycker att det är helt okej, vilket jag också tycker, så kan man ställa om tanken med att fråga sig, hur skulle det vara med TRE tentor inom loppet av en vecka då? (vilket ibland inträffar för högre årskurser...)