Högskoleprovet

Jag ska göra högskoleprovet nu på lördag (31/1) och med anledning av detta har jag så smått börjat kika på förra årets prov. Provet består av två delar en verbal och en kvantitativ del, och som ni säkert förstår är det den kvantitiativa delen jag kommer diskutera här. Nivån på "matte-delen" är verkligen inget komplicerat och de som utformat provet anger till och med att nivån på frågorna inte överstiger en nivå som motsvarar den första gymnasiala matematikkursen, Matematik A (eller Matematic I enligt det nya systemet). Således hade jag inte väntat mig några större svårigheter på denna del, vilket det, precis som väntat, inte visade sig vara heller. Ett exempel på en uppfit är:  

 

14. Summan av två på varandra följande udda tal är 48.
Summan av två på varandra följande jämna tal är 46.

Kvantitet I: Det minsta udda talet + det största jämna talet
Kvantitet II: Det minsta jämna talet + det största udda talet

A) I är större än II
B) II är större än I
C) I är lika med II
D) informationen är otillräcklig  

 

Till exempel denna set man ju mer eller mindre direkt x + (x+2) = 48, talen är 23 och 25. Samt y + (y+2) = 46, talen är då 22 och 24. Adderar du dessa enligt uppgiften så blir båda 47. Egentligen behöver du inte ens ta på dig så här mycket arbete för att lösa uppgiften, om du har god matematisk vana lär du utan större svårigheter visualisera det här problemet i huvudet och då direkt se att alternativ C är det korrekta! 

 

Högskoleprovet hänger alltså inte på kunskaper och matematiskt begåvning. Allt som egentligen är avgörande är att du arbetar på i ett mycket högt tempo och ser till att vara snabb i huvudräkningen för att kunna bli klar i tid. Personligen så gillar jag att ta min tid och inte stresse när jag ska lösa uppgifter på matteprov men jag får väl frågå mina principer och göra ett undantag för den här gången, eller ja jag har nog inte mycket att välja på om jag ska vara ärlig, jag tror nog mer eller mindre alla som skriver högskoleprovet tvingas stressa genom samtliga delar, och det är ju också en del av utmaningen!